Aware Moto Racing vil lære av racing for å trygge motorsyklister på veien

English version here.

Oslo, 5. juli 2024

De fleste motorsykkelulykker skjer i sving, og ofte tilsier verken veien, føret eller farten at en farlig situasjon skulle oppstå. Her kan både ferdigheter og teknisk stand på motorsykkelen spille inn, men utfordringen er ofte å oppdage at noe må forbedres – og hva. 

Erik Kjuus, Norges eneste fører med aktiv racinglisens på sagnomsuste Isle of Man, har lenge vært brennende opptatt av å forbedre sikkerheten for motorsyklister. I vinter begynte han å sette seg inn i hvordan kunstig intelligens kan oppdage mønstre som er vanskelig å finne, og innså at dette kunne anvendes for å oppdage både tekniske og ferdighetsmessige problemer hos vanlige motorsyklister.

Han samlet det norske teknologiselskapet Aware Moto, seriegründeren Dag Loe, Dell- og EMC-veteranen Jul Johansen og deres nettverk til et prosjekt for å finne ut hvordan de sammen kunne skape en AI-drevet teknologi for å oppdage dårlig oppsett og svake ferdigheter. Resultatet av dette samarbeidet er Aware Moto Racing, som nettopp er etablert på Vestby i Akershus.

«Det er vanskelig for de fleste å oppdage dårlig oppsett før det oppstår en farlig situasjon, og da er det ofte for sent,» forklarer Erik Kjuus. «For meg som racingfører er det svært givende å kunne bidra med min kompetanse for å gjøre veiene tryggere.»

«Å kunne foreta målinger under kontrollerte, gjentagende forhold er viktig for å skape gode AI-drevne teknologiprodukter,» uttaler Andreas Nergaard, daglig leder i Aware Moto og også i det nystartede selskapet. «I det nye selskapet vil vi kunne hente unike data fra høyhastighetsrace, og samtidig bidra i forskningsprosjekter som gir oss bedre innsikt i hva vi kan måle. Vi tror dette kan bidra til å redusere antallet unødvendige ulykker på veien.»

«Aware Moto Racing skal både være en arena hvor teknologibedrifter kan samarbeide, og en arena hvor de som har falt utenfor kan inkluderes,» utdyper styreleder Jul Johansen. «Vi har derfor valgt å organisere selskapet som en sosial startup. Dette gir oss mulighet til å ha et åpent samarbeid med både bedrifter og andre samfunnsaktører. Vi er i ferd med å sette sammen dette nettverket, og er fortsatt åpne for å inkludere de riktige samarbeidspartnerne.»

Aware Moto Racing lanseres første helgen i juli med deltagelse og datainnsamling på det klassiske løpet Imatranajo i Finland. Årets sportslige høydepunkt er Manx GP langs den 60 km lange legendariske løypa «Mountain Course» på Isle of Man i august.


Aware Moto Racing AS er et norsk selskap med formål om å drive forskning og utvikling for å forbedre sikkerheten for motorsyklister, samt å bidra til sosial inkludering.

Aware Moto AS er en norsk startup som produserer ettermonterbar elektronikk til motorsykler og andre kjøretøy.

Mediekontakt

Andreas Nergaard – andreas@awaremoto.com – 922 47 500

Media files:

Erik Kjuus’ Yamaha R6 klar for Imatranajo

Erik Kjuus på Imatranajo-paraden 4. juli 2024

Andreas Nergaard

Jul Johansen